Wędzonki bezglutenowe z Łuki

Miło nam poinformować, że 9 marca 2016 r. wszystkie produkty Bieszczadzkiej Wędzarni ŁUKA uzyskały status produktów bezglutenowych.

Za produkt bezglutenowy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi uznaje się wyłącznie produkt spożywczy finalny sprzedawany konsumentowi, który był zbadany w laboratorium na zawartość glutenu metodą „Elisa-Mendez” i wynik badań potwierdza, że zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (to jest produkt zawiera do 20 mg glutenu w masie 1 kg produktu). Wędzonki z ŁUKI zawierają poniżej 6,25 mg glutenu w masie 1 kg poduktu!
Na podstawie wyników badań przeprowadzonych w Laboratorium NUSCANA, członka Polskiego Centrum Akredytacji, ŁUKA podpisała umowę użyczenia znaku graficznego „przekreślony kłos” ze Stowarzyszeniem Przyjaciół Chorych na Celiakię „Przekreślony Kłos” z siedzibą w Bydgoszczy.

Ponieważ produkty Wędzarni ŁUKA spełniają warunki określone dla produktów bezglutenowych, umieściliśmy na etykietach naszych produktów znak „przekreślonego kłosa”.
znak_z_napisem_slider

Sprawozdanie z  badań na obecność glutenu

Komentarze są wyłączone