Aktualności

Na całej połaci śnieg!

Karłowaty Jeleń Karpacki

Niezwykle rzadko udaje się podpatrzeć to słynne z niezwykłej czujności zwierzę. Znanych jest jedynie kilka zdjęć (w tym załączone w niniejszym materiale) potwierdzających jego występowanie w Karpatach.

Gatunek roślinożerny, żerujący głównie nocą. Okres godowy Karłowatego Jelenia Karpackiego rozpoczyna się w drugiej połowie września i trwa ok. 3 doby. Każdej nocy piskliwy ryk byczków słychać na wiele metrów wokół. Stąd okres godowy Jelenia Karłowatego zwany jest piskowiskiem.

Samiczka Karłowatego Jelenia Karpackiego zwana krówką rodzi od jednego do dwóch młodych.

Populacja Karłowatego Jelenia Karpackiego oceniana jest na kilka do kilkunastu sztuk. Gatunek charakteryzujący się niezwykle łagodnym usposobieniem, pozostaje obiektem permanentnych ataków przedstawicieli większości gatunków współzasiedlających Karpaty.

Na załączonym zdjęciu widzimy dorodnego byczka żerującego w karmiku dla ptaków. Nie istnieją potwierdzone naukowo obserwacje pozwalające opisać sposób w jaki zwierzę znalazło się w miejscu pokazanym na zdjęciu.

Popołudnie

Wetlińskie kolorki 2017